Een vol hart; lege broekzakken?

Stel je voor... 

Jij gaat jouw eigen dansschool opzetten. Of dansbedrijf. Of zelfstandig 'van alles doen met dans'. Hoe je het ook wilt noemen. Geheel naar eigen inzicht en kunnen. Supergaaf! Waar zou jij als eerst aan denken?

Ik zou het wel weten hoor, eerst het interieur, geur, kleur, muziek, fleur en vloer. Meters spiegel, een leuk barretje met van alles om te verkopen en ruimte voor een kerstboom. En een groot scherm om dans te kijken. En een spaarpot voor van alles en nog wat. En voor alle kinderen een schrift om leuke dansopdrachtjes in te maken. Mijn man zou me dan aanstoten en me de rekenmachine doorgeven. 'Wat gaat dat kosten Gentle?' Een jaar of 6 geleden vond ik dat geneuzel, nu besef ik me terdege dat deze puzzel één van de belangrijkste puzzels is die je in je leven maakt. Want in dit bedrijf zit jouw passie, jouw plezier en jouw liefde. Jij en jouw gezin gaan er ook de vruchten van plukken. Dan moet die puzzel toch goed zijn? Jouw bedrijf gaat dan voor je werken, in plaats van jij voor je bedrijf.

Bezint voor ge begint

Wat belangrijk is voordat je aan de puzzel gaat beginnen, is om de overtuigingen die jij hebt over tijd en geld eerst eens los te laten en daarna te gaan puzzelen. Wij als dansdocenten puzzelen dagelijks. De puzzels die wij maken, zijn choreografieën en lesplannen. Dus eigenlijk zijn we best goed in puzzelen. Voordat je gaat choreograferen maak je jezelf toch eerst leeg, je laat je inspireren door wat komt, of door muziek of een attribuut, je probeert wat, je plaatst wat dansmateriaal van voren naar achteren en dan lijkt het te gaan kloppen. Zet jezelf dan ook in choreostand als je de financiële puzzel gaat maken voor jouw bedrijf. Dit komt het alleen maar ten goede. Checken met de realiteit kun je daarna lekker door een boekhouder laten doen. Dromen eerst.

Een vol hart, lege broekzakken?

Een verhitte discussie op dit moment in de Danspiratie Facebookgroep. Dans- en balletschoolhouders, ZZP'ers en docenten met een vast dienstverband haken in:

'Ik vraag me af of de docenten die bij me solliciteren willen lesgeven omdat ze het leuk vinden of omdat ze er veel geld mee willen verdienen.' 

'Voor €30 per uur kom ik als zelfstandige mijn bed niet eens uit!'

'Als dansdocent kun je maar part time werken, dus dan moet je geen fulltime salaris verwachten.'

'Het kan niet zo zijn dat ik als dansschoolhouder meer geld kwijt ben aan een ZZP'er dan aan een dansdocent in vaste dienst.'

'In het dansvak heb je nou eenmaal een vol hart en lege zakken.'

'Ik ben in loondienst en word via de CAO ingeschaald.'

'Ik geloof niet dat docenten weten welke kosten wij als dansschooleigenaren allemaal hebben.'

'Er zou eens een richtlijn moeten komen voor wat ZZP dansdocenten zouden moeten verdienen.'

'Ik leid mijn dansschool zoals ik dat zelf wil.'

'Werken als parttime dansdocent levert gewoon niet genoeg op.'

'Uit onderzoek blijkt dat dansdocenten het niet erg vinden om weinig geld te verdienen en bij te moeten werken.'

En dit zijn nou precies die beperkende overtuigingen die ons met de paplepel zijn ingegoten. 
Je hebt een keus, blijf je dit geloven? 
Of laat je ze los? 
En dans je je eigen toekomst in met jouw eigen zelfgemaakte regels omdat je daarin gelooft? 

Beloofd is beloofd... 

En eerlijk is eerlijk. Ik heb jullie een onderlegger beloofd die jou zou kunnen helpen om een ander beeld te krijgen van jouw dansschool / zelfstandig ondernemerschap / dansonderneming. Ik sprak hierover met Dansbelang, met mijn boekhouder, met Morry Krispijn (mijn partner in de Dance Business Bootcamp) en las verschillende artikelen en boeken over anders geld verdienen. En om eerlijk te zijn denk ik niet dat we het gaan redden met modellen en rekenvoorbeelden van 'hoe het altijd is geweest'. Deze modellen hebben ons gebracht waar we nu zijn. Willen we het anders? Dan hebben we andere modellen nodig. Ik moet je dan ook bekennen dat het me meer tijd gaat kosten om een nieuw model te ontwikkelen dat ons daadwerkelijk een nieuw beeld kan geven van onze onderneming. En dat ons ook in de gelegenheid stelt om onszelf EN onze docenten meer geld te gaan betalen. Voor nu geef ik je een kleine inkijk in hoe je jouw financiën anders kunt gaan zien en anders kunt gaan indelen. Begin eerst om het uurtje/factuurtje model eruit te gooien en je open te stellen voor andere manieren van geld verdienen.

Een eye opener van Morry: "Ik draai het altijd om. Ik kijk vooral naar de omzetten en niet naar de kosten. Van omzet krijg ik energie en kan ik mijn puzzel makkelijk gelegd krijgen. Ik heb het na 20 jaar nog niet voor elkaar gekregen om kosten leuk te vinden. De meesten rekenen vanuit de kosten en naar mijn mening is dat precies het omgekeerde van waar je energie van krijgt. Kosten stoppen mijn creatieve proces, omzetten kunnen het juist aanzetten. Meestal begin ik met het einddoel voor ogen en stel ik mezelf de simpele vraag: Wat wil ik hiermee verdienen? En daar reken ik naartoe. Bijzonder is dat dit juist de ideeën genereert omdat ik het doel al heb bepaald."

Choreo tijd! 

Dus: zet een lekker muziekje aan, get into the grove, kopje thee erbij, een kladblok, pennen, stiften en ga ideeën opschrijven. Het rekenvoorbeeld hieronder word je aangeboden door Morry Krispijn. Mocht je meer willen leren over de zakelijke kant van het dansdocentschap, dan ben je van harte welkom bij Danspiratie@Sea

Wat wil ik op maandbasis verdienen? Stel dit is € 5.000,- Bruto. Dat is € 60.000,- per jaar. 
Ik weet dat ik kosten ga maken dus voor het gemak zet ik mijn winst maar even op 20% van mijn omzet. 
Dat is een gok maar het lijkt me heel redelijk om aan te nemen dat ik 80% van mijn omzet kwijt ben aan kosten en dus 20% ga overhouden. 
Dus heb ik een omzet nodig van € 300.000,- om € 60.000,- (= 20% van die 3K) over te houden. 
Hoe kom ik aan € 300.000? Als ik uitga van opbrengsten cursisten die ieder € 85,- (excl. BTW) voor een cursus betalen dan moet ik dus 3500 cursussen verkopen. 
Het kan best zijn dat dit onmogelijk is omdat mijn ruimte te klein is. 
Hoeveel cursisten heb ik nu? Stel 400! Hoeveel kan ik daar, als ik er alles aan doe van maken? Stel 600. 
Dan heb ik 3 seizoenen x 600 = 1800 x € 85,- = € 153.000,- 
Nu mis ik dus nog € 147.000,-

Nu ga ik, zoals Lenneke het mooi noemt in choreostand ;-). Wat kan ik doen om die € 147.000,- omzet bij elkaar te krijgen? Ga lekker brainstormen, het heeft ons samen het volgende opgeleverd: 

 • Kleding en schoenen verkopen
 • Feesten organiseren
 • Theatershows maken
 • Bootcamps verkopen
 • Sportscholen benaderen en hun een commissie bieden voor iedere cursist die ze aanbieden
 • Een referral systeem opzetten waarbij mensen beloond worden voor iedere cursisten die ze aanbrengen
 • Workshops voor bedrijven, scholen en bejaardenhuizen 
 • Workshops voor mensen die gaan trouwen
 • Een dansreis/vakantiekamp organiseren
 • Verkoop van eten en drinken in de bar
 • Fotoshoot voor leerlingen organiseren
  Etc....etc...etc.....

Nu schakel ik weer terug naar de business modus.  

Hoeveel items heb ik? Ik tel er 10. Mmmmmm. Ik heb nodig € 147.000,- / 10 = gemiddeld 14.700,- per item.

Kleding verkopen. 
Hoeveel % van al die cursisten wil een shirt? 20% lijkt me haalbaar. 
600 cursisten x 20% = 120 shirts. Laat ik beginnen met € 10,- marge per shirt = € 1200,- x 3 seizoenen = € 3600,- 
Dat klinkt niet als heel veel. Dus ik ga zorgen dat ik mijn marge kan verhogen naar € 15,-.
Als dat lukt kom ik op € 5400,-

Schoenen verkopen.
Marge is hoger op schoenen. Ik ga even uit van dezelfde 20%. 
Ik stel met een natte vinger in de lucht mijn marge op € 20,-. 
Komt dan op € 7200,-

Partnerships sluiten
Ik ga naar de basic fits, fits for free, yoga scholen etc.... Die hebben gemiddeld 2000 leden. Ik denk dat het moet lukken om 3% daarvan bij mij in te laten schrijven. ik reken voorzichtig. 
Stel dat ik mijn partner 30% van het eerste inschrijfgeld geef. Dat is 30% van € 85,- = € 25,-. Hou ik dus € 60,- aan over. 
3% is 60 personen. 60 x € 60,- = € 3600,- per partner. Stel ik vind 5 partners = € 18.000,-
Van die mensen die lessen komen volgen vertrek niet iedereen na een seizoen en dus blijft het niet bij die € 18.000,-. 
Maar... ik reken voorzichtig. Ik denk dat ik wel € 25.000,- dit jaar aan partners kan binnenhalen.

Dans Bootcamps
Zelfde verhaal. 

Zoals je begrijpt ga ik net zo lang door met het bedenken van ideeën tot ik bij mijn doel ben en daar voorbij mocht een deel niet slagen. In een volgende fase ga ik filteren en haal ik eruit wat het minste oplevert en relatief het meeste werk kost. Op deze manier ben ik dus vooral met mijn omzetten bezig en heb ik de simpele taak om mijn kosten op max 80% van het totaal te houden. 

Bonus

En van mij (Lenneke) krijg je nog een bonusidee om eens te overdenken. Veel sportscholen hebben succes met abonnementen voor volwassenen waarin ze zelf mogen bepalen hoe vaak en wanneer ze komen trainen. Omdat dans nu eenmaal anders werkt, heb ik een nieuw idee voor je uitgedacht. Waar hebben volwassenen behoefte aan? Aan flexibiliteit, een uurtje voor zichzelf, in shape raken/blijven, laagdrempelige activiteiten, lekker dansen en genieten. Veel volwassenen hoeven niet zo nodig meer mee in die jaarlijkse voorstelling. Voor deze volwassenen kun je een speciaal abonnement in het leven roepen. Drop in danslessen die bijvoorbeeld op dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend tussen 09:00 en 10:00 gegeven worden door een docent. Per maand €50, kom zo vaak als je wilt. Stel dat je 40 mensen hebt die dit abonnement afnemen, dat levert al €2000 per maand op. 12 lessen per maand, kosten 12 x €50 = €600 kosten voor de docenten die de lessen geven. De resterende €1400 is winst. Tenzij je zaalhuur per uur betaalt. Maar ook dat is te overzien. 

En dan nu, hup! Lekker aan de slag met jouw onderneming. Mocht je behoefte hebben aan een coachingssessie voor jou en je dansbedrijf, dan help ik je graag op weg. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Succes!

Lenneke Gentle en Morry Krispijn

0
0
0
s2smodern