Uit de pas lopen?

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zul je blijven krijgen wat je altijd kreeg.

Daar moest ik tijdens de conferentie 'Danseducatie met Kwaliteit in het PO' (28-11-17) aan denken. Vera Bergman sprak tijdens haar keynote over de start van de danseducatie in Nederland sinds 1945. Bijzondere mensen uit werkveld hebben al zo veel energie, tijd en liefde besteed aan de lobby voor danseducatie. Binnen scholen, gemeentes, en in de landelijke politiek. Daar mogen wij als nieuwe generatie op voortborduren. Deze mensen durfden uit de pas te lopen om nieuwe ritmes te creëren, om danseducatie in de wederopbouw van Nederland een vast onderdeel te laten worden in het onderwijs.

Wat we volgens mij mogen leren van vorige generaties in de dans, is dat we artistieke verschillen mogen gaan zien als groei van de dans. Omarm verschillen om te kunnen doorontwikkelen. De splitsing van Het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater ging met stoom uit de oren. Wat heeft het ons gebracht? Een zeer vruchtbaar dansklimaat, Nederland mag zelfs titel 'dansland' dragen. Uit de hele wereld komen hier dansers om audities te doen. Mooi!

Wat ik wil zeggen: voor mijn gevoel is het tijd om de verschillen binnen de danswereld en in de danseducatie in kaart te brengen en te accepteren voor wat het is. Vanaf dat punt kunnen we onszelf als beroepsgroep professioneler gaan vertegenwoordigen in de politiek en bij partners die een bijdrage kunnen leveren aan de implementatie van dans in het onderwijs. En aan de groei en ontwikkeling van dansbeoefening in de buitenschoolse sector.

Het is tijd om elkaar aan te moedigen in de stappen die genomen worden. Laat de argusogen thuis, stop met veroordelen en help elkaar op weg. Maar help vooral jezelf in jouw eigen ontwikkeling. Hieronder een artikel met wat tips. (Bron: The Perfect You) 

In jouw comfortzone is het heerlijk vertoeven! Vaste gewoontes: bekend, veilig, prettig en vertrouwd voelen. Het is een soort veilige thuishaven. Waarom zou je daar dan niet altijd blijven? Omdat daar altijd alles hetzelfde blijft!

Je leert en ontdekt niets nieuws. Want de comfortzone is behalve veilig ook beperkend: het belemmert je ontwikkeling. Naast de comfortzone ligt de groeizone en om daar te komen moet je toch echt je comfortzone verlaten. Het vraagt moed, kracht en doorzettingsvermogen. Het is opwindend, spannend en uitdagend...

HOE KAN IK MIJN GRENZEN VERLEGGEN - 8 TIPS

1. GRENZEN VERLEGGEN? ERKEN!
Iets maakt dat je wil veranderen. Voel en erken dat!

2. VOEL JE VERLANGEN
Waar verlang je precies naar? Maak voor jezelf een zo realistisch mogelijk beeld wat je graag wil.

3. STEL EEN DOEL
Neem een besluit: daar wil ik naartoe! Dat is je grenzen verleggen!

4. LAAT LOS
Ga na wat je vasthoudt in je comfortzone. Hoe kun je dat loslaten?

5. TIJD VOOR ACTIE
Maak de eerste stap zo klein als dat je nodig hebt om hem te kunnen maken. Pas de omstandigheden zo aan dat je het beter aankunt. Bereid je voor en zet de eerste kleine stap... en de volgende en...

6. LAAT TOE
Ja, er is opwinding en spanning. Dat hoort erbij. Geef jezelf toestemming je ongemakkelijk te voelen. Houd je doel voor ogen en ga!

7. WEES TROTS
Bezig met je grenzen verleggen? Houd in een dagboek je vorderingen bij. Het helpt je gemotiveerd te blijven.

8. ZORG GOED VOOR JEZELF
Ben je erg gestrest, moe of uit balans, maak dan even pas op de plaats. Zet geen nieuwe stappen en zorg even goed voor jezelf. De volgende stap zet je weer dapper in als je balans weer terug is en je wat tot rust gekomen bent.

 

Zin om jouw 2018 zelf creatief vorm te geven? Download hier het gratis werkboek dat ik ontwikkelde voor dansdocenten. 

Mocht je meer willen lezen over Vuurwerk in het onderwijs, dan is dit gelijknamige boek een mooie tip. 

0
0
0
s2smodern